Västmanlands Författarsällskap
BöckerMarie Morin skildrar i Emma och Pekka De kom från Tornedalen ett möte mellan två människor i en tid präglad av förändring, svårigheter men också framtidstro. Språket vindlar fram som berättelsen mellan Emma och Pekka som förflyttar läsaren från Pajala till Kiruna.


Emma och Pekka De kom från Tornedalen är Marie Morins nionde roman. Det är den tredje som tar sin utgångspunkt i verkliga händelser inom hennes familj. Emma Lassi och Petter Nuuksujärvi var Maries mormor och morfar. Hon har tidigare bland annat skrivit romanen NU blir det bra, utifrån sin egen mammas historia.

Visto förlag


"På det hela är “Emma och Pekka” ett sorts historiskt epos i samma anda som Vilhelm Mobergs “Utvandrarserien” och Per Anders Fogelströms “Mina drömmars stad”, om än i det mindre formatet."


Ur Vlt:s recension

Nyutkommet av våra medlemmar

Bok med

hälsning

150:-


Beställ

via mejl


Berättelsen om kärleksbarnet är tre kvinnors relation till det från olika generationer. Historien utspelar sig i en liten by utanför Jönköping som bara några få människor i världen känner till. Elsa föds där 1923 med en utstakad väg framför sig. En vårdag finner hon ett par gamla dansskor som någon glömt. När hon tar dem på sig får hon kontakt med något nytt inuti sig själv. Skorna tar henne till höjder men också till outgrundlig sorg.

För att överleva flyr hon in i sin egen värld. Ifrån den blickar hon ständigt ut mot skogskanten efter räven som smyger mellan träden. Eller mot ladan där en ensam fjäril fladdrar. Den tysta smärtan inom henne lever ett eget liv men sätter spår utanför. Sorgen kryper i väggar och knäpper i fogar.

De gamla dansskorna, som ingen riktigt minns var de kommer ifrån, hjälper Elsa med tiden att möta sig själv. Då återstår inget annat än att berätta vad som en gång hände. Sanningen släpper kärleksbarnet ut i ljuset.


Kulofri Förlag, 2020.


Bok med

hälsning

169:-


Beställ

via mejl"I mitt fall slog katastrofen ner som en bomb. En människa jag älskade djupt tog sitt liv. Efter en tid förstod jag att jag hade fått ett uppdrag att berätta om döden. Ingen berättelse om döden är den andra lik men jag har förstått att det finns landskap, upplevelser och hållplatser i sorgen som är gemensamma för de allra flesta sörjande. Vissa delar av sorgen behöver man samtala om, gå till botten med och förstå. Andra saker sker alldeles av sig själva. Och av allt det som sorgen har lärt mig så är detta det viktigaste: Man blir inte lämnad kvar.Det finns någonting inbyggt i oss, som vi inte förstår men som hjälper oss vidare, om vi bara gör det vi ska; går upp, kokar kaffe, sätter den ena foten framför den andra, andas, klarar av en dag i taget. Min bok handlar om just detta och om min väg fram till insikten att ingen dag får slarvas bort. Varenda dag måste levas."

Anna Widerberg

Provläs boken


VISTO förlag

Anna Widerberg: Tiden är människornas ängel


Elias Glaveby: Hämndens drivkraftDen 11 augusti 1628 vaknar den försupne och deprimerade krigshjälten Anton Kronman av att två soldater bultar på hans dörr. Dagen innan har regalskeppet Vasa förlist. Vad Anton tror ska bli en dag präglad av bakfylleångest och kallsvettningar utvecklar sig snart till något helt annat. På kungens order tilldelas Anton det topphemliga uppdraget att utreda varför Vasaskeppet gick till botten. Uppgiften tar Anton och läsaren hela vägen från slottet Tre Kronors guldglittrande salar till de skitiga ölstugorna bland Södermalms gangsters.


En värld av korruption och våld utspelar sig framför våra ögon. En röta som riskerar att inte bara leda till Vasas förlisning utan också rasera hela den begynnande svenska stormakten. Vi får lära känna den i kriget härdade Anton och ges succesivt inblickar i hans tragiska liv. Bit för bit får vi reda på vad som hände Antons familj och hur han nu får möjlighet att utkräva sin hämnd.


VISTO förlags

Finns också som ljudbok och e-bok


Bok med

hälsning

129:-


Beställ

via mejl
Margaretha Norefors: Förlåtelsens kraft

Anna som är uppvuxen i ett strängt, religiöst hem med många förbud, delar inte föräldrarnas tro. Som student på Lärarhögskolan lär hon sig dansa och träffar så småningom sin blivande man, som studerar till civilingenjör, genom dansen. Anna och Mats gifter sig och får två barn tillsammans. Otrohet från makens sida får Anna att fundera på ordet förlåtelse och vad det innebär.  Förlåtelsens kraft och försoning och vad det kan innebära för människor, går som en röd tråd genom berättelsen. 127 s. Hft.


Kulofri Förlag, 2020.


Bok med

hälsning

200:-


Beställ

via mejl


Karin Askerin: L+OVE=LOVE

Bok med

hälsning

119:-


Beställ

via mejl


Illustratör: Ammy Nymberg


Love går i trean och drömmer om att bli rockstjärna. Hans stora intressen är att lyssna på musik, spela gitarr, skriva låtar och Pokémon Go. Love vill börja i musikklass på Blomstraskolan i fyran. Kommer Love bara in på skolan så blir han säkert rockstjärna. Och kanske finns det kanske någon på skolan som vill bli hans kompis? Först måste Love bara klara sångprovet på skolans audition.

 

L+OVE=LOVE utspelar sig i Västerås och är en bok om drömmar, saknad, vänskap och mycket musik.

Provläs

Om du är nyfiken på musiken som förekommer i boken så kan du lyssna på spellistan L+OVE=LOVE som finns på Spotify 


Idima förlag 2020


Bokens jag är ägare till en revisionsbyrå. Under en sjukhusvistelse blir han bekant med en märklig medpatient, herr Antigo, som i det fördolda tar kommandot över hans hjärna med hjälp av avancerade AI-program. Senare iscensätter Antigo virtuella händelser som får revisorns äktenskap och yrkestillvaro att falla sönder.

Det blir inledningen till förtvivlade försök att besegra Antigo, som med lömska avsikter för honom runt i en paradisisk men helt virtuell tillvaro. Han får hjälp av en IT-expert och tillsammans kämpar de mot honom, fastän "draken" hela tiden avläser deras planer

Magnus Thore: Draken i Eden

Bok med

hälsning 150:-Beställ

via mejl


Bok med

hälsning 189:-Beställ

via mejlHåkan Klang: Den röda kameran


"...vi känner igen det vardagliga och enkla när han med sitt stilrena och vackert enkla språk låter medelsvensson häpet stå inför det mest oförklarliga." skrev Erik Jersenius i sin recension av boken där han också jämför Håkan med Gustafsson och Borges.

I den här samlingen presenterar han vinnarnovellen i Mittmedias novelltävling utan även andra  andra texter där läsaren bland annat får möta den talande laman Ejnar, “Riala-Jesus” som upptäcker att han kan gå på vattnet, och Sven-Erik vars historia visar att det inte alltid är så roligt när ens drömmar blir verklighet…

Håkan Klang debuterar i bokform med dessa mycket underhållande, och besynnerliga, berättelser.


Ekström & Garay:  2019


Bok med

hälsning 150:-Beställ

via mejlMagnus Thore: Virvlar i Lethes flod

Tio berättelser

De första fem berättar om tre bröder som på olika sätt är beroende av varandra, av sjukvården, av samhället. De finns överallt och jag har träffat dem alla. Den som minns allt och vill berätta, den som är slagrörd, den som inte minns något, den som alltid strävat efter att bli accepterad av sina bröder och av samhället. Tragedi? Kanske kanske inte. De tre bröderna lever, känner, råkar ut, funderar kommer till klarhet.

De följande fem historierna är  inbördes olika. Med undantag av den sista har de en slagsida åt det ruskiga där upplösningen förhopp-ningsvis är oväntad.

Den sista berätteslen är en alldeles sann historia om en nittonårig flicka och hennes häst.

Kom ihåg att verkligheten alltid överträffat dikten.


Faun Förlag 2019


Bok med

hälsning 130:-Beställ

via mejl


Willy Berg: Harrys Garage


Två gamla vänner bestämmer sig för att starta ett rockband för att bryta sitt enformiga pensionärsliv. Harrys garage blir startplatsen för deras första trevande försök. Premiären blir en succé, men de hamnar snart i en serie händelser som de inte har full kontroll över.

Harrys Garage är en berättelse om manlig vänskap. Om sökande efter meningsfullhet i tillvaron. Om rädslan inför åldrandet, lusten till kärleken och livet, och om musiken som en oemotståndlig kraft.

Willy har tidigare gett ut två självbiografier och blivit publicerad i antologier och tidskrifter med noveller och dikter. Harrys Garage är hans debutroman.


Whip Media 2020