Västmanlands Författarsällskap

Om skrivandets ädla konst

Det finns några ”nyckelfrågor” som ingen författare kommer undan: Vad vill jag med mitt författarskap? Vad vill jag säga med min berättelse eller dikt? Vilka läsare vill jag nå? Hur ska jag nå ut?


Din berättelse måste komma ifrån dig, ingen annan. Att växa in i rollen som författare är att hitta din röst som dina läsare känner igen och vill höra mer av. Du måste ha något som berör dina läsare. Innehållet i din berättelse är viktigare än något annat. Men nästan lika viktigt är hur du säger det. Först när du kommit på det, har du förtjänat andras lyssnande eller läsande.


Nyckelfrågorna slinker man inte undan, men svaren kan

få växa fram i takt med det egna skrivandet. Du måste pröva dig fram mot något som passar just dig och dina läsare.


Vi som är medlemmar i Västmanlands Författarsällskap kan förmedla våra erfarenheter, om fällor vi själva fallit ner i och om mer positiva erfarenheter. En poäng med Sällskapet är att vi kan vara behjälpliga gentemot varandra, eftersom vi sitter, åtminstone delvis, ”i samma båt”. Sällskapet kan i bästa fall bli en motpol till skrivandets ”ökenvandring”.


En annan poäng är den legitimitet som ett medlemskap ger dig. Sällskapet ska främja god västmanländsk litteratur. Din personliga utveckling mot ett fulländat författarskap kan bli en framgångssaga för Sällskapet – och tvärtom. Framgång föder framgång.


Passa på att lyssna, umgås med andra medlemmar och kliva fram själv på våra uppläsarkvällar på Café Mosaic eller vid våra boksläpp som arrangeras på Västerås Stadsbibliotek eller andra platser. Besök bibliotekets ”Rum för ord”, varannan måndag, udda veckor, 16–18, Tranströmerrummet, Västerås Stadsbibliotek. 


Evenemang anordnas på biblioteken över hela länet, se Bibliotek i Västmanland (bibliotekivastmanland.se).

På Länsmuseet, Karlsgatan 2 i Västerås anordnas informella författarträffar varje onsdag 16–18.

Gå på någon/några av de kurser som arrangeras i Sällskapets regi. Genom våra medlemsutskick får du reda på aktuella kurstillfällen. Bli en aktiv medlem, ta del av och utveckla Sällskapets övriga aktiviteter. Hitta på, föreslå och ansvara för nya.


Boktips

 Fängsla dina läsare – väck spänning och berör på djupet av Catrine Tollström, författare och diplomerad lektör. Catrine var kursledare för den skrivkurs som arrangerades under hösten 2023 och attraherade ett 15-tal av våra medlemmar.

Nya författarskolan av Göran Hägg – en svensk klassiker från 2004.

Story Engineering av Larry Brooks – en amerikansk klassiker från 2011.

Så gör jag. Konsten att skriva av Bodil Malmsten, 2012, nyutgåva 2023.

Skriv som en Nobelpristagare av Kristian Fredén, 2015.


TIDNINGEN SKRIVA utkommer med 6 nr/år, innehåller handfasta tips och råd för skrivandet.

 

Ge ut din bok

Litteraturmarknaden erbjuder en hel arsenal av möjligheter för att ta språnget från skrivande till utgivning av egna verk. Förlagsbranschen har vidgats och luckrats upp med nya aktörer som erbjuder sina tjänster för att hjälpa författare ut på marknader för det skrivna ordet med tryckta böcker som solid grund, och med e-böcker, ljudböcker och strömmade produkter som nyare utvecklingsmöjligheter.

Det finns hundratals mer eller mindre kända bokförlag dit du kan skicka in ditt manus och i bästa fall få din bok utgiven. I ditt kontrakt med förlaget kan du erbjudas ersättning i form av en engångssumma, royalty, eller en kombination av båda. Förlaget ansvarar för hela eller större delen av utgivningsprocessen, men som författare förväntas du ta aktiv del i marknadsföringen genom att uppträda som föredragshållare, vid diskussionsmöten och andra offentliga sammanhang, mässor och festivaler.

En alternativ möjlighet är att anlita ett hybridförlag för utgivning. Skillnaden är att du själv får ta en mer aktiv roll, både finansiellt och professionellt genom större delaktighet i utgivningsprocessen och marknadsföringen.

En tredje möjlighet är självutgivning, där du själv tar fullt ekonomiskt och professionellt ansvar. Du tar direktkontakt med de tjänsteutövare som du anser dig behöva, för till exempel granskning av manus, korrekturläsning, sättning, tryckning, distribution och marknadsföring.


Författarcentrum Öst erbjuder professionella tjänster för att finslipa dina texter, från korrekturläsning och rättning av språkliga fel till lektörstjänst som ger ett flersidigt

utlåtande om ditt manus. Mer information hittar du här: Manustjänster – proffsig hjälp för alla författare - Författarcentrum (forfattarcentrum.se).

 

 
Som medlem i Västmanlands Författarsällskap har du en fjärde möjlighet, att ge ut dinbok på Idima Förlag som ägs och drivs av Sällskapets ordförande, Magnus Thore. (se under fliken IDIMA Förlag denna hemsida). Förlaget har gett ut ett flertal böcker av och med Sällskapets medlemmar, bland andra Sällskapets två antologier Sällskapligt (2021) och Duvor mot himlen (2023). Idima Förlaget erbjuder flexibla, kostnadseffektiva och individanpassade lösningar för att ta steget frånett färdigt manus till en formgiven bok. Hjälper till att marknadsföra den tryckta bokengenom anmälan via Bokinfo, branschens ”allt-i-allo”-organ, bokinfo.se.


Boktips

Snabbguide till bokutgivning av Anders Nyman, 2021.


Konsten att sälja en bok

Här är några tips på hur du kan marknadsföra din bok och nå ut till läsarna. Alla kanske inte passar just för din situation men de kan ändå ge en viss vägledning i den snåriga

bokutgivardjungeln.


Före utgivningen. Använder du sociala medier, såsom Facebook, Instagram eller LinkedIn? Utnyttja dem i så fall för att berätta om att du har en bok på gång. Informera dina vänner och bekanta om ditt bokprojekt, planerad utgivning och datum för boksläpp (release).

Om du kan få en recension av din bok via förlaget eller av en lektör är det också något som bidrar till att få upp intresset för din bok.

Som medlem i Västmanlands Författarsällskap har du möjlighet att förannonsera din kommande bokutgivning och boksläpp på författarsällskapets hemsida och på Facebook.

Medlemskapet innebär också att en pressrelease skickas ut till ett antal tidningar.


Sällskapet arrangerar boksläpp på något av länets bibliotek, till exempel Västerås Stadsbibliotek, som en enskild författarpresentation eller tillsammans med andra författande 

medlemmar. Utannonsering sker över hela länet.

Ofta ges samtidigt möjlighet till exponering av boken och dig själv som författare i lokalpressen.


När du vet bokutgivningsdatum, se till att tidigt boka en lämplig plats för din boksläpp. Ta kontakt med biblioteket och få dem intresserade av din bok. Bibliotek har i regel gott om plats, man får hjälp med tekniska hjälpmedel och gratis reklam på bibliotekets informationskanaler.

Tipsa lokaltidningen och berätta om din kommande bok i god tid före bokrelease. Har du turen att bli intervjuad och få en presentation i tidningen kan du använda artikeln både vid bokrelease och fortsatt försäljning.


Boksläppet är det tillfälle då du kan få maximal uppmärksamhet för din bok. Det du berättar om din bok och det du läser kan vara avgörande för hur många böcker du säljer. Inget hindrar att du först har ett privat boksläpp för dina närmaste vänner och därefter ett offentligt. Man säljer oftast bra med böcker vid båda tillfällena.


Försäljning. Hur går man vidare efter boksläppet? Vilka forum finns för försäljning? Bokens inriktning får styra vilka man vänder sig till: Biblioteksfilialer, julmarknader, litteraturfestivaler är några av de ställen man kan

använda för att nå ut med sin bok. Att komma ut till bibliotek och andra kulturinstitutioner på orter utanför sin hemort kan vara svårare. De prioriterar oftast lokala författare. Det finns de som lyckats sälja sina böcker i sin forna hembygd eller på

andra ställen i Sverige. Det beror på bokens inriktning och koppling till bygden.


Räkna inte med stora försäljningssiffror på varje ställe du besöker. Fem sålda böcker är en framgång. Det är ett långsiktigt gnetigt arbete att sälja sin bok.


Du kan själv anmäla dig till någon av de mindre bokmässor och litteraturfestivaler som finns runt om i landet och boka ett bokbord. På en del ställen kan man också få några

minuter på en scen för att berätta om sin bok. Västerås Litteraturfestival och Norberg är ett par exempel. Det är svårt att synas bland hundra utställare. Var glad om du lyckas

sälja enstaka böcker.


Är du medlem i någon förening, ska du naturligtvis utnyttja det för att presentera din bok. En del lokala bokhandlare kan ta hem din bok och marknadsföra den om du kontaktar dem och säger att du är en lokal författare. De håller då ett högre pris än

nätbokhandeln och din egen försäljning.


Återigen, använd om möjligt sociala medier för att informera om var du planerar att ha bokpresentationer. Det finns flera grupper på Facebook med anknytning till författarskap. Några exempel: Författare på Facebook, Egenutgivare på Facebook,

Författare i Västmanland och Västmanlands Författarsällskap. Där kan man få tips om allt som rör skrivande och utgivning av böcker och dessutom få reda på vad som händer i litteraturens underbara värld.
Bra att veta för den som vill ge ut sin bok

Det har aldrig skrivits så mycket som nu och aldrig har det funnits så många möjligheter att bli utgiven. Jag har börjat på en sammanställning av webbsidor som jag tycker har bra information. Om du har flera - mejla stina.jonsson@svada.se


Allmänt om förlag

Video om olika förlagsformer:

https://www.youtube.com/watch?v=xXev-HR1eXk&feature=youtu.beLista över förlag, ej hybridförlag, av tidningen Skriva Hitta rätt förlag

Boktuggs lista över de 50 största förlagen med omsättningssiffror Här


Nyttig information om priser, avtal och mycket annat man behöver

veta innan man börjar förhandla med ett förlag. Om  förlag


På sajten Boktugg.se finns mycket bra information, inte bara om utgivning

Bl a en frågespalt


Digitala böcker (epub)

Du kan själv kostnadsfritt göra din bok till e-bok men det kan vara lite krångligt.

Mer om det och olika format (ex epub och mobi) här.


Om du ändå gjort din bok tryckklar så ska det vara enkelt att i samma

program omvandla den till epub (alltså det vanligaste e-boksformatet).

Det bör inte kosta många ören.


Utgivningstjänster

Det finns förlag som erbjuder pakettjänster med ljudbok, e-bok och bok. Det finns

publiceringstjänster. Till dem  återkommer jag.


Kom gärna med dina erfarenheter.


Stina