Västmanlands Författarsällskap


Den svåra konsten att sälja en bok


Tillhör du den växande skara av personer som skriver på ett bokmanus eller till och med lyckats få din roman eller diktsamling utgiven? Funderar du på hur du bäst ska göra för att få andra intresserade av och helst köpa ditt verk?


Här kommer några tips på hur du kan marknadsföra din bok och nå ut till läsarna. De är baserade på mina egna erfarenheter och behöver inte passa just för din situation men kan ändå ge en viss vägledning i den snåriga bokutgivardjungeln.


Före utgivningen

Använder du sociala medier? Utnyttja dem i så fall för att berätta om att du har en bok på gång. Jag använde Facebook för att informera vänner om mitt bokprojekt, planerad utgivning och bokrelease.


När du vet bokutgivningsdatum, se till att tidigt boka en lämplig plats för din bokrelease. Jag valde Stadsbiblioteket av flera skäl: gott om plats i hörsalen, hjälp med praktiska saker från personalen och gratis reklam på bibliotekets informationskanaler.


Bokrelease

Bokreleasen är det tillfälle då du kan få maximal uppmärksamhet för din bok. Det du berättar om din bok och det du läser är avgörande för hur många böcker du säljer. Inget hindrar att du först har en privat bokrelease för dina vänner och därefter en allmän. Man säljer bra med böcker vid båda tillfällena.

Ta kontakt med lokaltidningen och berätta om din kommande bok i god tid före bokreleasen. I mitt fall hade jag turen att bli intervjuad av kulturredaktören på VLT och resultatet blev en helsida i tidningen som har varit till hjälp både vid bokrelease och fortsatt försäljning.


Om du kan få en recension av din bok via förlaget eller på eget initiativ är det också något som bidrar till att få upp intresset för din bok.


Försäljning efter bokrelease

Hur går man vidare efter bokreleasen? Vilka forum finns för försäljning? Bokens inriktning får styra vilka man vänder sig till.

Biblioteksfilialer, Pro-föreningar, julmarknader, stormarknader är några av de ställen jag har använt för att nå ut med min bok. Att komma ut till bibliotek och andra kulturinstitutioner på orter utanför Västerås är svårare. De prioriterar oftast egna lokala författare. Jag har skrivarkollegor som lyckats sälja sina böcker i sin forna hembygd eller på andra ställen i Sverige. Det beror på bokens inriktning och koppling till bygden.


Räkna inte med stora försäljningssiffror på varje ställe du besöker. Fem sålda böcker är en framgång. Det är ett långsiktigt gnetigt arbete att sälja sin bok.


Du kan själv anmäla dig till någon av de mindre bokmässor och litteraturfestivaler som finns runt om i landet och boka ett bokbord. På en del ställen kan man också få 10 min på en scen för att prata om sin bok. Jag har deltagit på Kronobergs bokmässa i Växjö och Västerås Litteraturfestival. Min erfarenhet är att det är svårt att synas bland hundra utställare. Var glad om du lyckas sälja enstaka böcker.


Är du medlem i en pensionärsförening, PRO-kultur eller annan förening, ska du naturligtvis utnyttja det för att presentera din bok.

Bokhandeln tar hem din bok och marknadsför den om du kontaktar dem och säger att du är en lokal författare. De håller då ett högre pris än nätbokhandeln och din egen försäljning.


Återigen, använd om möjligt Facebook för att informera om var du planerar att ha bokpresentationer.


Apropå Facebook. Det finns flera grupper med anknytning till författarskap: Författare på Facebook, Egenutgivare på Facebook, Författare i Västmanland. Där kan man få tips om allt som rör skrivande och utgivning av böcker och dessutom få reda på vad som händer i litteraturens underbara värld.Lycka till med din bokförsäljning.Willy Berg,

skrivande pensionär.Bra att veta för den som vill ge ut sin bok

Det har aldrig skrivits så mycket som nu och aldrig har det funnits så många möjligheter att bli utgiven. Jag har börjat på en sammanställning av webbsidor som jag tycker har bra information. Om du har flera - mejla stina.jonsson@svada.se


Allmänt om förlag

Video om olika förlagsformer:

https://www.youtube.com/watch?v=xXev-HR1eXk&feature=youtu.beLista över förlag, ej hybridförlag, av tidningen Skriva Hitta rätt förlag

Boktuggs lista över de 50 största förlagen med omsättningssiffror Här


Nyttig information om priser, avtal och mycket annat man behöver

veta innan man börjar förhandla med ett förlag. Om  förlag


På sajten Boktugg.se finns mycket bra information, inte bara om utgivning

Bl a en frågespalt


Digitala böcker (epub)

Du kan själv kostnadsfritt göra din bok till e-bok men det kan vara lite krångligt.

Mer om det och olika format (ex epub och mobi) här.


Om du ändå gjort din bok tryckklar så ska det vara enkelt att i samma

program omvandla den till epub (alltså det vanligaste e-boksformatet).

Det bör inte kosta många ören.


Utgivningstjänster

Det finns förlag som erbjuder pakettjänster med ljudbok, e-bok och bok. Det finns

publiceringstjänster. Till dem  återkommer jag.


Kom gärna med dina erfarenheter.


Stina