Västmanlands Författarsällskap

Sällskapets årsmöte 


Årsmötet hölls på Café Mosaic i Västerås söndagen den 23 mars 2025 i närvaro av 13 diskussionsvilliga medlemmar.


Det noterades att vi gått med vinst på 21 124 kronor för verksamhetsåret, i huvudsak beroende på bidrag från region Västmanland för dennya antologin Möten i Västmanland som släpps på stadsbiblioteket i Västerås 15 april. Eftersom intäkterna är begränsade till medelmsavgifter och enstaka sponsring manades till fortsatt sparsamhet. 

Bland andra diskussioner utgående från aktuell verksamhetsplan betonades behovet av att vi visar oss på offentliga arenor så mycket vi förmår. det innebär att vi deltar aktivt under kulturnatten i Västerås, Sommarbok i Bergslagen (Norberg), Litteraturfestivalen och, inte minst viktigt, kommer igång med att presentera oss på olika bibliotek i länet. Annars fortsätter vi som vanligt med uppläsningar och boksläpp (se hemsidans första sida).     

   

Medlemsmötet

Den 9 februari hade vi besök av romanförfattaren Vibeke Olsson från Lidingö, som på scenen på Café Mosaic i Västerås under gemytliga former berättade om sitt mångåriga författarskap (fler än 30 böcker).


Vibeke Olsson är flerfaldigt prisbelönad som författare och är också krönikör och pastor i Equmeniakyrkan.

Publiken fick ta del av ett samtal mellan författaren och hennes kamrat, tillika medlemmen i vårt sällskap, Anna Fröding. De talade om Vibekes mångfasetterade författarskap som omfattar teman som europeisk efterkrigstid, slavars liv och bittra öden i det antika romarriket (en boksvit om den missbildade slavflickan Sabina, en släktkrönika från 300-talet). Under senare tid har hon skrivit en boksvit om om sågverksungen från Svartvik i Sundsvall, ströflickan och kasernflickan med namnet Bricken. Där fär man följa hennes liv från 1879 och framåt. Dessutom har Vibeke bland annat skrivit om sin far (den också kände Jolo) och om sin syster.


Stort tack, Vibeke, för att vi fick ta del av dina berättelser och diskussioner om olika aspekter av ditt synnerligen intressanta författarskap!

Vi rekommenderar att läsa böcker av författaren!


Den mycket givande eftermiddagen avslutades med en boktävling ordnad av medlemmen Håkan Klang.  


Magnus Thore



Inrättande av referensbibliotek för medlemmar

Vi håller för närvarande på att inrätta ett referensbibliotek med titlar som publicerats av medlemmar men också andra författare med anknytning till Västmanland. Aktuellt innehåll, klicka här.  


Vi har redan ett antal böcker i biblioteket som placerats hos Fredrik Lidhamn. Men flera av medlemmarnas publicerade titlar saknas ännu. Vi ber er därför att - helst som gåva - bidra med sådana böcker till samlingen. Alla nytillskott ska förmedlas via Håkan Klang. Tag kontakt med honom om du vill skänka en bok! (verbatus@gmail.com).   

Tanken är också att medlemmarna ska kunna låna böcker ur samlingen, då via Fredrik (fredriklidhamn@hotmail.com). Vi kommer att ordna den saken, liksom en lista på böcker som ingår.   

Teckning av medlemmen och sponsorn Lars Postarp

Några minnen från 2024 

Om boksläppet 15 oktober


Vi hade vårt annonserade boksläpp på stadsbiblioteket i tisdags 15 oktober. Fredrik Lidhamn presenterade sin lyrikbok och undertecknad presenterade våra hittills utgivna antologier.


Tyvärr var det ganska få deltagare som hade hörsammat inbjudan tlll släppet. Synd. Vi hoppas på större intresse framöver (se startsidan). 


Som avslutning på boksläppet berättade medlem Carl Axel Eriksson  om sitt författarskap. Han är bördig i Norberg och är numera som pensionär bosatt i Smedjebacken. Han har haft och har många strängar på sin lyra; han är författare och har arbetat bland annat som journalist, pressekreterare och redaktör (en period som redaktör hos svenska FN-trupper i Bosnien).


Som författare har han publicerat flera böcker, däribland Kvar vid livet, Frostnupen och Svinryggen, alla med bakgrund i Norberg. Jag har läst Frostnupen, en drabbande, välskriven bok som beskriver  samhällets fördömande av en ung flicka i Norberg som för 100 år sedan blev gravid utom äktenskapet. 


Magnus

 





















Per Helge höll 21 februari 2024 ett fängslande föredrag om sin mångåriga verksamhet som författare och poet. Hans framträdande, kryddat med ett rikt urval av upplästa dikter, gjorde onsdagskvällen på stadsbiblioteket i Västerås till en oförglömlig upplevelse.


/Magnus Thore

ordförande Västmanlands Författarsällskap 



Talövningskursen med

Britt-Inger Lindberg

Stort tack Britt-Inger för väl genomförd kurs på Medborgarskolan som varit till stor nytta för oss som vill att våra högläsningar ska höras tydligt och ge lyssnaren mersmak. 

Vi kommer att undersöka möjligheten att ordna fler sådana kurser utgående från denna Arbetsplan:


  1. Vad? Vi ska lära oss högläsning av våra eller andras texter/dikter för att optimera vår lästeknik och därmed åhörarnas tillgodogörande av det upplästa.
  2. Hur? Genom övningar av förberedelser inför uppläsning och sedan praktisk uppläsning med efterföljande diskussion.
  3. Kunskapskällor. Kursledare med omfattande erfarenhet.


Medborgarskolans roll. Bidrar utan kostnad med lokal, kaffe/te.


Magnus Thore